Slike i komunikacija

Mi smo vizualna bića. Volimo boje, dizajn, pokret. Privlače nas detalji i različitost. Zato kompanije teže ka tome da imaju svoj prepoznatljivi vizualni identitet. Brendovi teže ka reklamama koje će prenijeti poruku, ali i zainteresirati publiku. Studije pokazuju da ljudi pamte 10% onoga što čuju, 20% onoga što pročitaju i 80% onoga što vide i rade.

Danas, u svijetu u kojem postoji višak informacija i svi su naviknuti na brzinu, čitanje dugih paragrafa, daleko je od idealnog rješenja. Zbog toga vrijedi u što kraćem vremenu prenijeti što više relevantnih informacija. Kako? Sigurno ste čuli za slavnu izreku „Slika govori hiljadu riječi“. Može se povezati sa izjavom da „Jedan pogled vrijedi hiljadu riječi.“ Kada pogledamo neku sliku, veliki dio našeg mozga se, odmah, posvećuje vizualnoj obradi. Donosimo odluke, pronalazimo odgovore i tumačimo značenja na temelju individualnog iskustva. Vizuelne nas informacije privlače, te izazivaju emocionalne odgovore. Naša ljubav prema slikama leži u našoj spoznaji i sposobnosti da obratimo pažnju. Vjerovatno ste i vi, kada ste otvorili naš blog, prvo pogledali sliku kraj naslova, a tek onda riječi. Naravno, bitno je i upotrijebiti pravu sliku. Ako slike ne predstavljaju autentično novosti i probleme o kojima se komunicira, riskiramo da publika pogrešno protumači poruku. Kao komunikatori, moramo uzeti u obzir i samu kompoziciju, kut, boju i ton slike, te kako svaki spomenuti dio iste dodaje snagu našoj poruci.

Koristimo vizualne prikaze na društvenim mrežama kako bismo privukli pažnju što većeg broja ljudi, pa tako i potencijalnih, novih klijenata. Zatim se stavljaju slike koje mogu zadržati i interes već stečene publike, što se više razlikuju to će imati veći uticaj i zaintrigirati veći broj ljudi. Objava na društvenim mrežama popraćena slikom ima 10 puta veću vjerojatnost da će dobiti angažman. Slike će, također, pomoći vašim pratiteljima da ne zaborave vašu poruku i priču koju im priča. Konzistentnost u objavljivanju slika na društvenim mrežama omogućuje kompaniji da izgradi svoj identitet. Tako će određeni brend biti prepoznatljiv u mnoštvu drugih.

Slike se mogu koristiti za „pričanje“ mnogih priča, a mogu biti i sama priča. Za sve koji se bave odnosima s javnošću i komunikacijama jako je bitno posvetiti vrijeme efikasnom storytelling-u. Uspješan storytelling ne ovisi samo od riječi koje se govore i pišu već i o slikama koje mogu ispričati čak i nekoliko priča od jednom. Naš mozak obrađuje slike znatno brže od teksta, pa su slike idealan alat za digitalno pričanje priča. Slika se koristi kao alat za storytelling sve dok postoji medij. Jedna slika koja pokušava uhvatiti bit napisane priče dijeleći istu poruku može postati jedan od najefikasnijih načina za efikasno dijeljenje novosti velikom broju ljudi. U svom produženom obliku, niz vizualnih prikaza može ispričati još veću priču, bez izbacivanja detalja.

Slike se, također, mogu koristiti kako bi kompanija ispričala vlastitu priču o onome što radi, te kako bi svojim klijentima dala dojam o tome za što se zalaže, koji su joj ciljevi i čime se bavi. Najvažnije je, ipak, da bez obzira na temu, vaša priča zainteresuje klijenta. Kad je riječ o pričanju kvalitetne priče, neki vitalni aspekti imaju zanimljivu podlogu, relativan karakter i smislenu postavku. Različiti stilovi slika koriste ove različite aspekte pripovijedanja kako bi ispričali uvjerljivu priču.

Jasno je da se možemo  koristiti slikama i fotografijama kako bismo učinkovito prenijeli poruke klijentima i podijelili mišljenje o aktuelnim temama, ali važno je biti svjestan onog dobrog i lošeg što dolazi sa upotrebom slika u medijima i na društvenim mrežama. Odabir slika za digitalnu i tiskanu komunikaciju se ne razlikuje. Poznavanje svega što vizualni prikazi mogu pridonijeti jednoj objavi, blogu i/ili članku je jako važno i zato se mi u Rent a PR Consulting-u posvećujemo kreiranjem i pronalaženjem autentičnih i zanimljivih vizualnih prikaza  za naše klijente.

Konačno, ako želite da vaši potencijalni klijenti kupci zapamte ono što govorite, morate znati kreirati i koristiti moć vizualnog sadržaja.