Prva polovina 2021. je iza nas

Polovina kalendarske godine je nekako pravo vrijeme za presjek, bilo da se radi o poslovnim rezultatima, godišnjim planovima koje možda treba prilagoditi novonastalim okolnostima ili trendovima najavljenim krajem prethodne ili početkom tekuće godine.

Zato smo i mi odlučili napraviti kratki osvrt na prvih šest mjeseci ove 2021. godine, tokom kojih smo se svi vraćali na prethodnu godinu koja je u svakom pogledu postavila nova pravila, odrednice i definisala smjernice, ne samo za tekuću, nego i godine koje su pred nama. Sviđalo se to nama ili ne.

I pticama na grani čini se da je jasno kako je 2020. godina zaista bila izazovna i nepredvidiva u svim segmentima djelovanja, ulagali smo (mislimo na društvo kao cjelinu) ogromne napore kako bismo funkcionisali kako na ličnom tako i na profesionalnom planu. Sve što se dešavalo oko nas uticalo je i na način komunikacije, koja se značajno i rapidno mijenjala i evoluirala i prije pojave pandemije.

Tokom prošle godine mnoge kompanije su bile primorane oblikovati poslovnu komunikaciju posebno u polju marketinga, odnosno komunikacije sa kupcima i krajnjim potrošačima. Iako su mnogi brendovi to učinili mnogo prije pandemije, digitalna tehnologija kao „novo normalno“ je postala svakodnevnica i praksa većine kompanija koje svoju strategiju i pristup oblikuju vremenu i okruženju u kojem se nalaze.

Istina je da su u ovom periodu i digitalni mediji ostvarili izuzetnu dominaciju u odnosu na tradicionalne, pa su se marketinške i PR strategije i kampanje preselile na internet i društvene mreže. Potrošači su dobili mnogo više prilika da pokažu svoje osjećaje, izraze mišljenje o proizvodima i uslugama kompanija putem društvenih kanala.

Istovremeno, izgradnja reputacije brenda je došla u fokus poslovnog djelovanja kompanija, pri čemu je društveno odgovorno ponašanje u ovom specifičnom vremenu zaista još više dobilo na značaju. Neizbježan alat u komunikaciji ovakvog djelovanja je bio naravno PR. Evolucija PR-a sa pojavom novih medija zaslužuje poseban tekst, no ovdje ćemo samo reći kako se upravo u ovo pandemijsko vrijeme pokazalo da je za dobre rezultate i doseg do prave publike, ključno definisati ko je publika a tek potom birati medije. Vrijeme slanja saopštenja za javnost putem samo jednog kanala i u samo jednom obliku je davna prošlost.

Sadržaj prilagođen publici, te distribuiran putem pravih kanala te također prilagođen samom kanalu je pristup koji nema alternativu.

Još jedan komunikacijski alat koji je rapidno dobio na značaju jeste pričanje priča, naravno zbog emocija i stvaranja posebne vrste veze sa publikom. Naime, pričanje priča daje dodatno pojašnjenje o proizvodu, usluzi, približava jedno od to dvoje krajnjem korisniku i „emotivno“ veže korisnika za ono što kompanija želi. No, izazov je da pričanje priča ne može trajati dugo (za privlačenje pažnje imamo na raspolaganju samo nekoliko sekundi). Svi imaju sve manje vremena da se zadrže na jednom proizvodu, priči ili videu tako da je upravo privlačenje publike „storytelling“-om došlo do izražaja. Stoga je storytelling u PR-u najbrži i najefikasniji način reklamiranja brenda, a istovremeno podržava marketinške i prodajne ciljeve kompanije.

Od svih digitalnih inovacija koje su se pojavile u doba pandemije, ni jedna nije bila značajnija od aplikacija koje omogućuju video povezivanje s kolegama i voljenima. Alati kao što su Microsoft teams, Zoom, Google Classroom i drugi, olakšali su poslovanje i povezivanje s obitelji i prijatelja, tako da su kompanije prihvatile tehnologije koje humaniziraju sastanke. Ti alati omogućavaju društvenu interakciju među učesnicima te su već u ovoj godini za razliku od prethodne u kojoj smo se tek navikavali na njih, postali sastavni dio našeg života – prezentiran nam je „stvarni” sadržaj sa „stvarnim” ljudima koji žive „stvarnim” životom.

Tako smo se na početku pandemije čudili zašto se Facebook, Instagram, Twitch i Twitter koriste za prenos događaja i druge vrsta sadržaja, dok već danas u drugoj polovini 2021. po navici otvaramo linkove na sadržaje te vrste i već smo se identificirali sa registracijom na događaje, konferencije i ponudu koja nam se nudi.

Dakle, kada se osvrnemo na prethodnu i ovu godinu, svjedoci smo da su se mnoge stvari promijenile, suočili smo se sa brojnim novitetima u svakodnevnici. Vjerovatno će novi načini djelovanja, te komunikacije i upotrebe alata u interakciji sa kupcima ostati i vjerovatno dodatno unapređivati.

Sugestije marketinških stručnjaka, koje imamo priliku slušati već dugi niz godina, davno prije pojave digitalnih medije, jeste da je za opstanak kompanija na tržištu ključan fleksibilan marketing koji osluškuje potrebe potrošača, kojima prilagođava svoju ponudu, pokazale su se tačnim. Mi bismo pored marketinga dodali i komunikaciju.

Izazova će uvijek biti. Prošle godine, a nažalost i ove to je pandemija. Poslovni svijet se zahvaljujući tehnologiji dosta brzo prilagodio novim okolnostima. Naravno, izazovi su za brojne privredne grane, poput turizma, bili preveliki i posljedice su zaista nesagledive. No, činjenica je da kompanije, ali i ljudi, koji su spremni na konstantno učenje i usavršavanje imaju veće i bolje šanse za uspjeh.