Žene u komunikacijama i PR-u

 

Komunikacija igra ključnu ulogu u učinkovitim odnosima s javnošću. Dvosmjerna komunikacija između obje strane bitna je i informacije moraju teći u željenom obliku između organizacije i javnosti.  

Danas je iznimno bitno razumijevanje važne uloge koju komunikacija igra u našem životu i u funkcioniranju društava. Odnosi s javnošću postigli su velik uspjeh tijekom godina kroz velike kampanje. To je vrlo učinkovit način za promjenu načina razmišljanja ljudi. Zbog toga smo, kad komuniciramo jedni s drugima, u stanju popraviti stvari, proširiti ih i započeti nove stvari.

Na početku, tijekom formiranja komunikacijskih disciplina, malo je žena bilo aktivno uključeno. Od njih, većina je radila u razvijanju novinarstva tijekom 1800tih i ranih 1900tih. Ipak, mnoge su žene pridonijelo razvoju spomenutih polja. Iako je teško odrediti najvažnije figure u komunikacijama i odnosima s javnošću, izdvojit ćemo neke od mnogih priča o  ženama u svijetu PR-a i komunikacija, te o njihovim postignućima.

Doris E. Fleischman bila je američka spisateljica i izvršna direktorica odnosa s javnošću. Diplomirala je na Barnardu i počela pisati za žensku stranicu New York Tribunea 1913. Jedno od njezinih ključnih postignuća bilo je stvaranje internih publikacija za klijente i izvještavanje u tisku za konvenciju NAACP u Atlanti.

Leone Baxter živjela je u periodu u kojem su žene koje su se bavile PR-om profesionalno bile prilično rijetke. Ona i njen suprug Clem Whitaker pokrenuli su Campaigns, Inc. Tvrtka je formalno osnovana pod imenom Whitaker i Baxter Inch 1950. godine, a tijekom sljedećih 25 godina, tvrtka je vodila preko 75 kampanja i inicijativa u rasponu tema od poreza i financija do zakonodavnog preraspodjele. Ona se kasnije preusmjerila na Redding i ubrzo postala jedina žena koja je upravljala Gospodarskom komorom.

Betsy Plank, poznata kao PR pionirka u PR obrazovanju i Prva dama odnosa s javnošću, postigla je nacionalni i međunarodni status tijekom istaknute karijere u korporativnim i agencijskim odnosima s javnošću. Bila je izvršna potpredsjednica Daniel J. Edelman, Inc; prije nego što je postala direktorica planiranja odnosa s javnošću u AT&T, a kasnije direktorica vanjskih poslova u Illinois Bell. Prva je osoba koja je ikad primila tri najbolje pojedinačne nagrade PRSA-e: Nagradu Zlatni nakovanj (1977), Nagradu za javnu službu Paul M. Lund (1989) i Nagradu Patrick Jackson za istaknutu službu PRSA (2001), također je počašćena prvom Nagradom za životno djelo Arthur W. Page Society i nagradom Hamilton Instituta za odnose s javnošću 2002. godine.  Uz svoja brojna osobna postignuća, Plank je velik dio svog vremena posvetila unapređivanju obrazovanja za odnose s javnošću, dosljedno i strastveno zagovarajući prava studenata te struke. Usredotočenost na druge dovela ju je do toga da je postala pojedinačno najpriznatija žena u industriji, što svjedoči o vrijednosti nesebičnosti u profesionalnosti.

Broj žena u komunikacijama se postepeno povećavao u polju strukovnih organizacija, a zadnjih 40 godina, žene dominaraju u svijetu komunikacija i odnosa sa javnošću. Rezultati istraživanja  pokazuju da su u firmama koje se bave odnosima s javnošću i komunikacijama zaposleno oko 70% žena. Iz toga možemo vidjeti da se priče još uvijek stvaraju i da imamo konstantan napredak kada je riječ o komunikacijama i PR-u.