Naših godinu dana pandemije

Mart nam je otvorio vrata i nekako nostalgično nas podsjetio na isti mjesec prošle godine kada smo u „neznanju“ organizovali pred-pandemijske obuke i događaje i bavili se „komunikacijama“ ne sluteći šta nas čeka u vremenu koje nam stiže.

Upravo zato ove dane provodimo sumirajući šta smo sve postigli u ovih godinu dana pandemije, šta smo to novo naučili, gdje smo „griješili“ i šta može bolje (kao i uvijek ?).

Listajući naše rokovnike razmišljamo o svemu onome što smo morali otkazati ili prilagoditi. U januaru i februaru 2020. smo se radovali novim proizvodima, kursevima i putovanjima kojih su naši kalendari bili zaista puni. Nažalost, mnoge od međunarodnih destinacija poput Pariza, Ljubljane i Beča su ostale zapisane samo u kalendaru i to smo onako „online“ posjetili; i dalje sa sjetom ostaje London kao posljednje odredište gdje smo uoči pravog „lockdown“-a i bili.

Od marta 2020. smo se zaista suočili sa brojnim izazovima. Pored brige za zdravlje naših porodica, i naravno vlastito zdravlje, dijelili smo brigu svih poduzetnika i razmišljali o tome šta će biti sa našim planiranim i ugovorenim poslovima? Da li ćemo uspjeti dovoljno zaraditi kako bismo mogli nastaviti „normalno“ živjeti? Šta će biti sa našim klijentima i kako u novom „normalnom“ steći nove klijente?

„Sve se dešava s razlogom” je nekako „filozofija” svih nas zaposlenih u Rent a PR-u, ali i motor pokretač našeg buđenja i osvještenja. Dešavanja u posljednih godina su nam samo dodatno potvrdila da nam je moto „pravi“. Naše vještine i znanja u području strateškog komuniciranja su iznenada postali vrlo traženi na tržištu tako da smo već u prvom mjesecu pandemije počeli raditi komunikacijske inventure i pisati komunikacijske strategije za međunarodne klijente. U aprilu i maju smo uhvatili online ritam zajedno sa klijentima i nastavili raditi svako od svoje kuće bez velikih turbulencija. Nakon što smo ljeto proveli u „radnoj pidžami“ za našim računarima i nakon što smo napisali hiljade stranica različitih materijala, počeli smo povremeno dolaziti u kancelariju. Nekako s krajem ljeta i uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, većina nas se vratila u kancelariju.

Za nas je prethodni period od godinu dana bio period učenja, formalnog i neformalnog jer ni naše obuke više nisu bile offline pa smo i mi dodatno učili kako ono sve što smo do sada radili u offline formatu pretočiti u zanimljiv, interaktivan ali i kraći online formatu. (op.a. uspjeli smo ipak održati jednu offline obuku za 4 osobe i toliko smo ponosni na nju).

Ovaj period od marta do marta smo mnogo više provodili sa svojim najbližima i zahvaljujemo se Koroni na tome, ali je ovo period u kojem su nam nedostajali mnogi dragi ljudi s kojima bismo onako neformalno sjedili, umrežavali se, razmjenjivali dobre ideje, pa i kovali zajedničke planove. Istina je da smo bili zabrinuti za naše poslovanje, ali nam je ovaj period donio neke nove izazove pa smo bogatiji za nekih novih desetak klijenata i s razlogom bogatiji i u smislu broja članova našeg RaPR tima (a biće nas i više akoBogda).

I ne samo to; ovo je period kada smo počeli da nudimo naše nove usluge poput razvijanja i održavanja digitalnih medija i produkcije, kao i period kada smo posebno intenzivirali naše odnose s medijima. Zaista kada se osvrnemo mnoge brojke su ispunile dane od marta 2020. do trenutka pisanja ovog bloga, a brojke ne lažu i neke su čak i trocifrene!

Zato dragi ljudi, svi vi koji se sa sjetom sjećate perioda prije marta 2020. napravite inventuru svega što ste postigli u ovih posljednjih godinu dana i vjerujte da ćete biti ponosni i sretni jer ste prije svega ostali živi, zdravi ali i uspješni, spremni da učite i naučite. Budite poput nas zahvalni i spremni da idete dalje jer kao što smo rekli, u nekom od prethodnih redova, sve se dešava s razlogom ?