I boje pričaju priču

Dokazano je da boja ima snažan psihološki utjecaj na ponašanje i odluke ljudi. Boja često može biti jedini razlog zbog kojeg netko kupuje određeni artikal. U jednom istraživanju, rezultati anketiranja su pokazali da se 93% kupaca usredotočuje primarno na vizualni izgled, a 85% tvrdi da je boja primarni razlog zbog kojeg kupuju baš taj artikl.

U oceanu različitog sadržaja, boja vam može pomoći da se istaknete. Boja predstavlja znak koji prenosi emociju. Ona je alat koji vašu publiku potiče da vidi ono što želite da vidi i osjeća ono što želite da osjeća.

Odabrane nijanse mogu utjecati na jasnoću i čitljivost sadržaja. Međutim, loš izbor boja može učiniti da vaša poruka ima negativan efekat. Razumijevanje psihologije boja je važno za uspješni prijem i doživljaj vašeg sadržaja. Psihologija boja se temelji na kognitivnim i emocionalnim učincima koje boje imaju na ljude u svim aspektima njihovog života. Ponekad su naše reakcije povezane s intenzitetom boje, dok su u drugim slučajevima proizvod iskustva. Ne smijemo zaboraviti da mogu postojati varijacije u interpretaciji, značenju i percepciji boja u različitim kulturama.

Boje koje Rent a PR Consulting agencija koristi za elemente vlastitog vizuelnog identiteta su zelena i ljubičasta boja. Evo i objašnjenja zašto smo odabrali baš ove boje.

Zelena je sekundarna boja koja nagovještava naš odnos s prirodom. Dovoljno je da pogledate nevjerojatnu raznolikost zelenih nijansi koje izražavaju obnovu i život. Za one koji vole ovu boju kaže se da vjeruju u harmoniju, stabilnost i ustrajnost. Iz perspektive psihologije boja, zelena boja predstavlja izvrsnog medijatora razuma i osjećaja. Zelena izaziva osjećaj obilja i povezana je s osvježenjem i mirom, odmorom i sigurnošću. Smatra se ključnom bojom koja predstavlja čistoću, zdravlje i svježinu. Ova boja tradicionalno potiče rast, produktivnost i ravnotežu zbog čega lakše donosimo odluke.

Što se događa s vašim tijelom u prisutnosti zelene boje? Mišići su nam opušteniji, a razina histamina u krvi se povećava, što dovodi do smanjenja simptoma alergije i ublažava osjećaj stresa. Dokazano je da olakšava čitanje i podiže razinu kreativnosti. Nježna, okrepljujuća i opuštajuća, zelena boja, također, predstavlja vezu. Veza sa sobom, sa tihim trenucima u svom životu, sa samom prirodom i sa ljudima oko nas. Zelena boja izaziva osjećaj empatije, optimizma, mira i u konačnici, predstavlja novi početak.

Ljubičasta je povezana s bogatstvom i luksuzom jer je nekada bila dragocjena i skupa, te dostupna samo članovima kraljevskih porodica. Ako je zelena boja proljeća, onda ljubičasta predstavlja jesen, blijedu svjetlost i ljepotu magije koju donose duže noći. Značenje ljubičaste boje povezano je s moći, plemenitošću, luksuzom, mudrošću i duhovnošću. Ova boja potiče maštu i nadahnjuje visoke ideale. Ljubičasta boja nam omogućuje da stupimo u kontakt s našim dubljim mislima.

Ljubičasta boja smiruje i stimulira naša tijela, stavljajući nas na pravo mjesto za introspekciju. Plavi podtonovi imaju smirujući učinak, snižavajući nam krvni tlak i otkucaje srca. Ljubičasta boja potiče kreativnost buđenjem naših osjetila istodobno promičući tišinu neophodnu za intuitivno promatranje. Ljubičasta stvara skladnu ravnotežu svijesti i mira. Osim navedenog, znak je i neovisnosti jer nije primarna boja, a često je i znak spajanja svakodnevnog i inovativnog.

Vjerujemo da upravo ova kombinacija boja jasno komunicira naše uvjerenje o važnosti ravnoteže, povjerenja i međusobnog poštovanja, kao osnove za kvalitetne i produktivne odnose, kako privatne tako i poslovne. I upravo prvi kontakt sa svakim našim klijentom je baziran na ovom uvjerenju.

Također, odabirom zelene i ljubičaste poručujemo da je komunikacija prirodna, dio ljudskog bića ali i jedinstvena karakteristika svake osobe. Ali, kao što je ljubičasta boja postala dostupna svima, mi vjerujemo da je u savremenom društvu usavršavanje komunikacije moguće i neophodno. Stoga, naša misija je da pomažemo pojedincima u unapređenju njihovih komunikacijskih vještina, ali i kompanijama u strateškom i sistematskom upravljanju komunikacijskim procesima. Jer, komunikacija je ključ uspjeha svakog od nas, kao pojedinca i kao člana tima.