Kriza i mi

Da li nam je trebala kriza da počnemo razmišljati o tome kako krizno komunicirati? Iskreno, čini nam se da je odgovor DA!

Kod nas telefoni ne prestaju zvoniti, mailovi non stop stižu i izgleda da su se svi iznenada sjetili da im je krizno komuniciranje potrebno i da je krajnje vrijeme da pripreme planove o komuniciranju u kriznim situacijama pa i čak i edukaciju timova za krizno komuniciranje.

Nemojte nas pogrešno shvatiti, volimo mi raditi ? i to je najbitnije, ali zaista da li nam je ova globalna pošast morala pokucati na vrata pa da počnemo proaktivno razmišljati. ☹

Svejedno, mi idemo dalje, pripremamo se, pripremamo druge i tako svaki dan ispočetka – definicija krize, definicija komuniciranja, zašto krizno komunicirati, pravila komuniciranja, 5C, strategije, zlatni sat, planovi i sve tako do kraja.

Često nas pitaju zar nije najbolja taktika povlačenje i tišina? Komunikacija kao osnov svega nam kaže da je to pogrešan pristup. Pri tom trebamo razmišljati o dvosmjernosti, postizanju cilja, društvenoj odgovornosti, reputacijskom menadžementu.

Još jedna je stvar možda malo sporna; naime kad razgovaramo o kriznom timu, postavlja se pitanje ko su članovi kriznog tima, jer te osobe trebaju biti spremne da preuzmu odgovornost koja u vremenu krize nije mala.

Živimo u vremenu kada je ciklus vijesti 24/7,  svi želimo sve informacije odmah, a to je posebno tačno za vrijeme krize.

Priprema kriznog plana za komuniciranje može biti savršena vježba za izgradnju tima, ali krizni plan treba biti operativan plan koji će da uveže sve aspekte poslovanja. Isto vrijedi i za institucije vlasti, organizacije civilnog društva, ali i realni sektor. Niko nije imun na krizu i to nam je COVID-19 pokazao.

Nekad je dovoljno znati razliku između „hitno“ i „bitno“, ali isto tako ne smijemo zaboraviti da je svaka kriza i prilika, posebno prilika za promjene.

Mi u Rent a PR Consulting agenciji smo komunikatori i u našoj je prirodi da smo uvijek spremni i otvoreni za promjene, promjene koje će nam donijeti dobro, pa i u ovim kriznim vremenima. ?