Strateško komuniciranje – šta je sad pa to?!

Kada se već više od deceniju bavite komunikacijama kao mi i svaki dan se srećete s novim ljudima, potencijalnim klijentima ili možda onima koji će prenijeti dobar glas o vama, morate biti uvijek spremni (op.a. htjeli to sebi priznati ili ne ☹) uvjerljivo se predstaviti i to u maksimalnom trajanju od 30 sekundi (op.a. poput trajanja vožnje liftom). Eh dragi naši, to je već umijeće! Umijeće koje stičete samo zahvaljujući stalnom radu, učenju, godinama iskustva i zrelosti!

Zamislite jednu drugu, vrlo sličnu ali i potpuno drugačiju situaciju; niste u liftu, niste ograničeni na 30 sekundi (op.a. zvuči kao „elevator pitch ili vožnja liftom“) i ne nudite svoje usluge, ali jeste u društvu svojih najbližih, roditelja ili rodbine i trebate im objasniti šta je to ono čime se bavite!

To je bio naš problem. Kako da svojim roditeljima koji se bliže 70tim ili 80tim predstavite svoju svakodnevnicu, svoje znanje, svoje zvanje, ono čime se ponosite i što vas čini sretnim?!

Možete li zamisliti samo zbunjeni izraz lica kad im kažemo „bavimo se strateškim komuniciranjem“.

Taj izraz lica je naš stari drugar, prisutan na licima polaznika na početnom predavanju o strateškoj komunikaciji. Tada „čujete i vidite“ muk u prostoriji, neke odlutale poglede, klimanje glavom kao potvrdu nečega što vi ili neko kaže!

I onda se zaista zapitate kako da to objasnite svome roditelju, kako da shvati a da zaista to bude kratko i jasno.

Na prvu se nekako sjetite Tathama (mi ga u Rent a PR-u od milja zovemo „čika Tatam“) i poređenja sa orkestrom.

I tako počnete svoju priču:

Zamislite orkestar, dirigenta i repertoar koji taj orkestar ima planiran u jednoj sezoni. Dirigent je „glavni“, on vodi orkestar koji ga prati i čini sve u skladu s njegovim kretnjama. Kompozicija koju orkestar svira je priča koju vi ustvari pričate i što su tonovi jači to više naglašavate dijelove priče i poruke koje šaljete. Ponekad u dijelu kompozicije čujete samo jedan instrument pa onda zamislite da je to ustvari govornik koji se u vaše ime obraća nekoj publici ili medijima naprimjer, a ponekad vam se čini da svi tako složno pletu priču kao da u tom trenutku imate stotinu pojedinaca na pozornici koji ubjedljivo uz muziku, ples, riječi i vizuelne prikaze drže vašu pažnju bilo gdje i bilo kada. I tako dođete do kraja kompozicije, muzike koja je prestala da svira. Sada vam se čini da onaj cilj koji je dirigent postavio na početku je zaista ostvaren i da svi vjeruju u priču koju je orkestar „ispričao“ i čak što više žele još.

Eh to vam je dragi naši strateško komuniciranje, uz prethodno osmišljen #komunikacijski cilj, #komunikacijskiplan i postignute #rezultate.

A i mi smo postigli cilj zar ne?! Pročitali ste našu priču do kraja, poslali smo vam poruku koju smo željeli i uvjerili vas da vrijedi odvojiti vrijeme i družiti se s nama i nekom drugom prilikom.

Strateški, zar ne!